Dinamik
Profesyonel
Saygın

Mesleki Yeterlilik Nedir?

Şirketlerde açık iş ilanları, iş analizleri sonucu oluşturulmuş görev tanımlarında çalıştırılmak üzere aranılan personel ilanlarıdır. İlanlar çoğunlukla, şirketin kısa tanıtımı, pozisyonla ilgili aranan genel nitelikler ve iş tanımları.

Genel nitelikler şirket içi ihtiyaç ve iş analizleri ile çıkmakta olup, birçok teknik alanda ilgili görevi gerçekleştirmeye yetkin kişilerde olması gereken, bilgi, beceri, sertifika ve yetkinlikler tanımlanmaktadır.

Tüm bu yeterlilikleri genel çerçevede ulusal alanda ortak bir tanıma koyulması mesleki yeterlilikleri tanımlamaktadır.

Meslek Nedir? 

Meslek, Türk dil kurumu sözlük tanımı ile belirli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş anlamına gelmektedir.

Mesleki yeterlilik kurumunca tanımlanan meslek standartları ile, her sektör ve pozisyon özelinde farklı eğitim seviyelerinde iş ağaçları tanımlamıştır, böylelikle özgeçmişinizi hazırlamak, ilgili pozisyon tanımlarına yönelik adayların kendilerini hangi alanlarda geliştirebileceği ve hangi sertifikasyonların gerektiğine dair bir rota oluşturabilir. 

Nedir Peki Mesleki Yeterlilik?

Mesleki yeterlilik kurumu öncelikle teknik bilgi ve beceri gerektiren olmak üzere birçok meslek alanına referans oluşturmaktadır. 

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Türkiye’de meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere (MYK) kurulmuş olup, temel görevi ise ulusal mesleki yeterlilik sistemini kurmak ve işletmektir.

Ulusal Meslek Standartları (UMS) ise bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlardır.

Türkiye Toplam Ulusal Meslek Standardı: 893 olup, üretim, enerji, danışmanlık, inşaat gibi birçok sektörü içermektedir.

Belge zorunluluğu kapsamındaki meslekler da ayrıca tanımlanmıştır. 

Ulusal yeterliliklerin uluslararası alanda uyumunu sağlamak üzere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ise, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan; ilk, orta ve yükseköğretim dâhil, meslekî, genel ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesini ifade etmektedir.

Türkiye Yeterlilik Çerçevesi, yeterlilik seviyeleri, 1’den 8’e doğru sıralanmakta, kolaydan zora ve basitten karmaşığa doğru ilerlemektedir. TYÇ seviyeleri, herhangi bir öğrenme alanı dikkate alınmadan, söz konusu seviyedeki yeterliliklerin sahip olduğu asgari ortak öğrenme kazanımlarına göre tanımlanmıştır.

Her seviyeyi bilgi, beceri ve yetkinlikler açısından tanımlayan öğrenme kazanımı ifadeleri “seviye tanımlayıcısı” olarak adlandırılmakta ve seviye tanımlayıcıları, TYÇ’deki diğer yapı ve araçlar için temel oluşturmaktadır.

Dolayısıyla, ilgili meslekteki, eğitim seviyesine göre gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklere göre kişinin seviyesi ve asgari beklentileri belirli olmaktadır. Bununla birlikte gelişim alanları ve seviyeler arası nasıl ilerlenebileceğine dair de bir rota oluşturmaya referans niteliğindedir.

Mesleki yeterlilik, mesleki yeterlilik belgeleri ve ulusal meslek standartları ile ilgili daha fazla bilgi Mesleki Yeterlilik Kurumu web sitesinden bulunabilinir.  İncelemek çalışan, çalışan adayı veya iş analizlerini gerçekleştiren insan kaynakları profesyonelleri için temel bir çerçeve belirlemektedir. 

www.myk.gov.tr

www.tyc.gov.tr



05 Kasım 2022

Önceki Blog Sonraki Blog

Hizmetlerimiz

Hizmet kalemlerimiz hakkında detaylı bilgi edinin.

İnsan Kaynakları Danışmanlığı

"İnsan tüm iş yaşamının odağında, dolayısıyla şirketin temeli, iş yaşamının her seviyede temel bileşenidir.…

Seçme Yerleştirme

Seçme ve yerleştirme hizmetiyle şirketlerin ihtiyaç duyduğu orta, uzman ve üst düzey nitelikli personellere,…

Proje Danışmanlığı

Ulusal ve uluslararası fonlarla yürütülen projelerde (Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası…

Organizasyonel Gelişim

Piya Danışmanlık; şirketlerin ihtiyacı olan iş süreçlerini modellemenize, görev tanımlarını ve o görevlere…

Eğitim

Eğitim, insan kaynakları fonksiyonlarının kurum ve bireysel performansları, motivasyonları ve davranışsal…

TeknolojİK

Teknoloji tüm iş süreçlerinin içerisinde yerini giderek arttırmaktadır.İşveren markası çalışmaları,…

Uluslararası Seçme Yerleştirme

Uluslararası Seçme YerleştirmeGünümüzün hızla değişen iş dünyasında, tüm dünya giderek tek bir yetenek…

Üst Düzey Seçme Yerleştirme

Üst Düzey Seçme YerleştirmeÜst düzey seçme yerleştirme orta ve üst düzey yöneticilik seviyesindeki kadro…


Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi edinin.

Hizmetlerimiz